Bitcompin EnviNavigator-kehittämishanke ESA:n rahoitusohjelmaan

Bitcompin työstämä EnviNavigator-hanke valittiin vuoden alussa Euroopan avaruusjärjestö ESA:n rahoitusohjelmaan, joka tähtää tutkimus- ja kehitystoiminnan tulosten kaupallistamiseen. Hankkeen tavoitteena on kehittää palveluja, joilla satelliittidatan paljastamat muutokset ympäristön tilassa voi analysoida aiempaa huomattavasti nopeammin ja helpommin. Yhteistyötä tehdään useiden suomalaisten ja saksalaisten kumppaneiden kanssa.

”Rahoitusohjelmaan pääseminen oli todella hieno asia. ESA:n kumppanuus kirittää meitä palveluidemme kehittämisessä. Haluamme tarjota ratkaisuja, joilla yritykset, tutkijat ja poliitikot saisivat mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman tarkkaa tietoa ympäristön tilasta”, kertoo Bitcompin R&D Manager Sanna Härkönen.

Hanke valjastaa tekoälyn ympäristöongelmien ratkaisemiseen

Tekoälyn avulla, useista lähteistä jalostettu tieto tulee olemaan merkittävä tekijä monien ympäristöongelmien ratkaisemisessa. Bitcomp käyttääkin datalähteiden yhdistämiseen ja mallintamiseen koneoppimista (machine learning), jota voidaan pitää tekoälyn yhtenä osa-alueena. Satelliittiteknologian avulla prosessiin saadaan laadukasta ja ajantasaista tietoa esimerkiksi myrskytuhoista, ilmastotekojen vaikuttavuudesta tai metsien hiilensidonnasta. Samat työkalut auttavat myös arkipäivän ongelmissa, kun metsien tilassa tapahtuvat muutokset havaitaan automaattisesti satelliittien avulla ja maastotyötä voidaan tuntuvasti vähentää. Esimerkiksi myrskytuhoalueiden pikainen paikannus nopeuttaa myrskyn kaatamien puiden korjaamista ja ehkäisee metsänomistajan taloudellisia lisätappioita.

Pilvipalvelut ja tekoälyä hyödyntävät prosessit varmistavat, että yritykset, tutkimuslaitokset ja muut organisaatiot voivat nopeasti integroida suuresta datamäärästä jalostettua ajantasaista tietoa omaan toimintaansa. Palveluita suunnataan paitsi metsäteollisuudelle myös energiateollisuuteen, maatalouteen, ympäristötutkimukseen ja kaupunkisuunnitteluun.

Tuotteistuksessa hyödynnetään Bitcompin sovellusosaamista

Datamassojen prosessointi ja analysointi asiakkaan liiketoimintaan sopivaksi ei ole Bitcompin ainoa tavoite. Lopputuotteen tulee olla helposti käytettävissä ja hyödynnettävissä toiminnan ohjaukseen. Tästä syystä kehityksen keskiössä ovat myös vuorovaikututteiset mobiili- ja websovellukset, joiden avulla analyysien tuloksia pääsee tarkastelemaan ja täydentämään vaikka suoraan maastossa.

Bitcompin toimitusjohtaja Tapani Stjernvall on ilahtunut EnviNavigator-hankkeen uusimmista käänteistä. Hanke oli esillä ensimmäisen kerran helmikuussa julkaistussa Kauppalehti Option Vastuullisuus-kampanjassa ja se on saanut hyvän vastaanoton.

”Aikaisemmin kaukokartoitusdatan käsittelyyn tarvittiin runsaasti asiantuntijoiden työpanosta ja tieto oli vain harvojen saatavilla. Uusi palvelu säästää merkittävästi aikaa ja rahaa. Hankkeen puitteissa meillä on mahdollista ottaa kiinnostuneita tahoja mukaan heti alkumetreillä”, Stjernvall sanoo.

Onko organisaatiosi kiinnostunut EnviNavigator-hankeen tulosten soveltamisesta toiminnassaan? Ota meihin yhteyttä, niin keskustellaan lisää tarpeistanne.

Lisätietoja:
Sanna Härkönen
p. +358 40 120 9451
email sanna.harkonen(at)bitcomp.fi

SÄHKÖINEN YHTEYDENOTTOLOMAKE

Kauppalehti Option vastuullisuus-liite on luettavissa TÄÄLTÄ