Töitä lapsen ehdoilla

Vietämme keskimäärin 8 tuntia päivässä töissä ja jos sattuu olemaan lapsia, lapset ovat usein tuon ajan hoidossa. Monet saattavat samaistua tunteeseen, kuinka kiireisen työpäivän jälkeen saa rynnätä päiväkotiin, korona-aikaan jokainen niiskaisu saattaa tarkoittaa päivän töiden peruuntumista tai sitä kuinka ajatuskin parhaillaan jylläävästä norosta saa kylmän hien otsalle.

Bitcompin työntekijöiden keski-ikä pyörii 40 vuoden kieppeillä, joka tarkoittaa, että porukkaan mahtuu paljon nuoria ihmisiä. Sellaisia joille mahdollinen perheen perustaminen on juuri käsillä tai vielä edessä. Samaan aikaan mediassa puhutaan (edelleen 2020-luvulla) työelämän, perhe-elämän ja vanhenpainvapaiden pidon haasteista. Kuinka naiset voivat kokea painetta lasten saamisesta ja äitiysloman pitämisestä. Tai kuinka miehet edelleen huonosti pitävät isyys- tai vanhenpainvapaita. Ymmärrettävästi on aloja ja yrityksiä, joille työntekijän pitkä vapaa tietää hankaluuksia, mutta Bitcompilla on kuitenkin kunnia-asia, ettei kenenkään työntekijän ei tarvitse murehtia perheen perustamiseen liittyvistä vapaista tai lasten hoitoon liittyvistä käytännöistä, vaan heillä on mahdollisuus järjestää ne perheelle sopivalla tavalla. Myös sitten kun lapset ovat isompia.

Kysyimme Bitcompin työntekijöiltä miten he ovat kokeneet lapsiarjen ja työn yhdistämisen. Veera ja Eero elävät parhaillaan keskellä hektistä pikkulapsiarkea.

Voinko jäädä vapaalle?

”Minua jännitti aivan tolkuttomasti, kun kerroin esimiehelleni odottavani lasta”, kertoo Veera, joka toimii Bitcompilla viestintäkoordinaattorina. Elettiin vuotta 2018 ja takana oli pari vuotta Bitcompilla. Mediassa oli juuri paljon puhuttu äitiyden kuluista työnantajalle. Hän oli valmis vakuuttelemaan, ettei loma olisi pitkä eikä hän olisi vuosia poissa. ”Olin vielä varsin miesvaltaisessa työpaikassa, jossa oli aikaisemmin äitiyslomalle jäänyt vain yksi. Sekin oli jäänyt sille tielleen”, Veera nauraa. ”Helpotus oli suuri, kun kaikkien huoli olikin minun jaksamisessa ja ehkä se, että tulenhan sitten kuitenkin takaisin.”

Kuvituskuva: Unsplash.com

Eero taas aloitti työnsä Bitcompilla 2020. Vuosi oli firmalla erittäin hektinen, mutta siitä huolimatta Eero pystyi muuttamaan lennossa isyyslomaansa, kun perheen poika päättikin syntyä suunniteltua aikaisemmin.

”Vapaiden anominen on ollut helppoa. Omaan työkuvaan voi vaikuttaa ja kun suunnittelee ajankohdan ajoissa, niin asiat saa järjesteltyä”, Eero kertoo. ”Yritys kasvaa kovaa vauhtia ja tekemistä riittää. Silti työnantajan suhtautuminen on ollut positiivinen ja ymmärtäväinen. Yrityksessä on paljon työntekijöitä jotka elävät ruuhkavuosia, joten vanhempainvapaiden pitäminen on hyvin normaalia.”

Eero on pitänyt isyysloman lisäksi kaksi pitempää pätkää vanhempainvapaata ja pystynyt näin ollen viettimään laatuaikaa lapsen kanssa tämän ollessa vielä pieni.

Veeran päivälenkki etätyöpäivän lomassa.

Joustava työaika mahdollistaa lapsen tarpeiden huomioimisen

Veera oli esikoisen kanssa äitiys- ja vanhempainvapaalla 9 kuukautta putkeen, jonka jälkeen oli isän vuoro jäädä kotiin. Aivot kaipasivat tekemistä, mutta vielä imetysiässä olevan vauvan jättäminen kotiin pitkiksi aikaa mietitytti.

”Onneksi joustavien työaikojen takia oli mahdollista käydä toimistolla tekemässä esimerkiksi puolikas päivä, sitten mennä takaisin kotiin imettämään ja jatkaa työpäivää siellä. Pumppuja ja muita ei tarvinnut raahata töihin kertaakaan.”

Sitten alkoi korona-arki. Veeralle oli jo alkuvaiheessa selvää, etteivät he miehensä kanssa halua laittaa pientä lasta hoitoon pandemian keskellä, mikäli se on suinkin mahdollista.

”Siirryin tekemään osa-aikaista. Hyvien etätyökäytäntöjen ja vapaan työajan takia pystyin olemaan lapsen kanssa kotona ja aloittamaan työpäivän, kun lapsen isä tuli kotiin”, Veera kertoo. ”Itseltäni keskittymistä vaativat palaverit tai esitykset pystyi tosi joustavasti sopimaan sellaiseen hetkeen, kun oli päiväuniaika tai isällä arkivapaa. En sano, että se oli helppoa aikaa, mutta olen todella kiitollinen siitä, että työt järjestyivät niin, ettei minun tarvinnut laittaa lasta hoitoon siinä tautitilanteessa ja pystyin kuitenkin tekemään töitä. Osa-aikaisuuden takia päivien kuormitus pysyi kohtuullisena. Palasin täysaikaiseksi työntekijäksi, kun poikani oli 2,5 vuotias.”

Myös Eero antaa kiitosta hyville etätyökäytännöille ja liukuvalle työajalle, jotka ovat mahdollistaneet lapsiarjen käytännöt monella tavalla.

”Palavereja ei lähtökohtaisesti ole aamukahdeksalta, jolloin lapset ehtii viemään rauhassa päiväkotiin ja palaverit eivät yleensä veny yli neljään, jolloin lapset ehtii hakemaan kotiin”, Eero sanoo. ”Kukaan ei myöskään ihmettele vaikka etäpalaverissa välillä taustalta kuuluu lasten kiljahduksia, itkua tai höpötystä.”

”Tai jos kuvaruutuun tulee taapero vilkuttelemaan”, Veera lisää. Hänen nyt 3-vuotias esikoisensa istuu itseasiassa mielellään mukana sisäisissä palavereissa ja tuntee monet äidin työkaverit nimeltä.

Kummatkin ovat yhtä mieltä siitä, että käytäntännöt toimivat joustavasti. Lasten hoitoon liittyviä menoja, kuten neuvolaa ja lääkäriä, saa helposti järjesteltyä töiden oheen ja sairaan lapsen kanssa kotiin jääminen on lähinnä ilmoitusluontoinen asia esimiehelle.

Eeron palaverivideolla voi vilahtaa myös tällainen kaveri.

Välillä työssä on hetkiä, jotka voi yhdistää vaikka vaunulenkkiin. Eero testaa Forestaa maastotallentimella.

Vertaistukea jaksamiseen

Veera jää pian toisen kerran äitiyslomalle ja tällä kertaa kertominen ei jännittänyt. Koska moni elää ruuhkavuosia, tuntoja ja fiilistä jaksamisesta on voinut jakaa työporukan kanssa etänä tai virkistysilloissa.

”Pidimme jossain vaiheessa silmäpussikisaa”, Veera nauraa, mutta toteaa, että on todella virkistävää kun myös lapsenarjen nurjasta puolesta voi heittää vitsiä työkavereiden kanssa. Töissä vallitsee hyvä henki eikä pienten lasten vanhempia pidetä lusmuina tai tehottomina vaikka lasten takia kertyisikin enemmän poissaoloja tai pitäisi tehdä kevyempää työaikaa huonosti nukuttujen öiden takia. ”on ihan ok sanoa, että nyt on huonompi yövaihe menossa ja teen tämän viikon jotain mahdollisimman vähän aivokapasiteettia vaativaa hommaa ja nukun vaikka päikkärit välissä.”

”Jos jotain pitäisi toivoa, niin joku henkilöstön virkistys lasten kanssa olisi kiva”, Eero toteaa. Kun on tunne että yritys huomioi myös pienten lasten vanhemmat ja ymmärtää konkreettisesti, että monilla muilla on vastaavanlainen elämäntilanne, sillä on positiivinen vaikutus jaksamiseen.